Pim Kleisen

Ik wil graag duurzaam, goedkoop en sociaal leven. In mijn kleine zelfgebouwde huisje kan ik die drie wensen combineren.

Het huisje heb ik van de grond af aan zelf gebouwd. Ik ben begonnen met een oude schaftkeet en ben die stapsgewijs gaan opknappen. Dit was een proces van vallen en opstaan en er moesten telkens keuzes gemaakt worden. Omdat ik samen met het huisje meegegroeid ben, heb ik nu een huisje dat aansluit bij wie ik ben.

In wil in contact staan met de natuur. Ik ben van mening dat als je meer oog hebt voor de natuur, je er ook beter mee omgaat. Het idee van het huisje is dat het mij onderdeel laat zijn van de kringlopen. In de keuken kook ik met wat de tuin mij biedt en door middel van het composttoilet komen de voedingsstoffen uiteindelijk weer terugkomen in de tuin.

Ik vind het mooie aan leven op Kluit dat je in groepsverband woont. Je kunt voorzieningen samen delen, je kunt elkaar helpen en het is gezellig. Doordat je bij Tiny Living genoegen neemt met genoeg, heb je minder geld nodig voor je levensonderhoud. Daardoor blijft er meer geld en tijd over voor andere dingen. Je kunt je meer richten op je omgeving in plaats van op jezelf. Dat principe is in mijn ogen wat deze woonvorm zo duurzaam en sociaal maakt.

Max van Mierlo

Techniek en innovatie houd mij bezig. Op de Rotterdamse hogeschool studeer ik bouwkunde en hier leer ik van alles over gebouwen. Vooral energetische vraagstukken en de eisen van wonen vind ik heel interessant. Ik vind het geweldig om het optimale uit iets te halen. Zoals een Tiny House is er een efficiënte ruimte indeling nodig en zijn er veel innovaties toe te passen. Zelf heb ik al een Tiny House gebouwd en verkocht. Dit was een offgrid model, maar gebruikte nog wel propaan. Mijn nieuwe Tiny House wil ik compleet zelfvoorzienend maken, Door biogas te produceren uit restafval. Om het huisje te verwarmen en te koelen komt er een luchtwarmtepompkachel in. Om het water te verwarmen komt er een geiser op biogas in en koken gebeurt ook op biogas. Als stroomvoorziening liggen er zonnepanelen op het dak en een lood accubank in het huisje. Ik heb voor het ontwerp de meest duurzame oplossingen toegepast. Zoals loodaccu’s zijn voor 98% te recycleren en de warmtepomp bespaart een hoop energie. Verder heb ik het huisje met 13 cm vlas geïsoleerd om energie verspilling te voorkomen. Verder is het huisje zo demontabel en biobased mogelijk gebouwd.

Mijn doel is om aannemer worden. En mijn visie is om duurzame woningbouw te ontwikkelen. Houten woningen die flexibel, demontabel en verplaatsbaar zijn. Met meerdere uitstralingen en vormen. Als iemand er in gaat wonen en na een tijdje een uitbouw, dakkapel of een hele verdieping erbij wil kan dat er zo worden aan/op geplaatst. Tot die tijd wil ik me verdiepen in het maken en wonen van Tiny Houses op wielen. Ik zou dan een prefab pakket met elementen willen aanbieden zodat iedereen die dat wil zijn Tiny House droom snel kan verwezenlijken. Om uiteindelijk een zelfvoorzienend Tiny House te creëren lijkt me fantastisch. 

Anne & Thomas

Onze kennismaking met tiny houses gebeurde in het buitenland tijdens een reis naar Nieuw-Zeeland. Daar zagen we verschillende types kleine huisjes en wij sliepen zelf ook in een busje. Het viel ons op hoe weinig ruimte je eigenlijk nodig hebt voor al je noodzakelijke spullen. Daarnaast dwingt het je meer in de natuur te leven. Dus wij dachten een tiny house is ten opzichte van een bus luxe! De uitdaging van het bouwen sprak ons erg aan en direct na onze reis zijn we begonnen met schetsen van ideeën. Het realiseren van je eigen ideeën tot een werkelijke woonruimte geeft een goed gevoel. Jij bepaalt de manier waarop en hoe je wilt wonen. Het liefst met een zo klein mogelijke voetafdruk maar veel vrijheid.

Lucie van Agthoven

Geboren in den Haag op 18-03-1961. Lucie is verpleegkundige in de Huisartsenpraktijk. Nu de kinderen het huis uit zijn is het huis te groot. Lucie wil graag kleiner wonen en als het kan meer ecologisch.

Foto Lucie.jpg

Peter Linders

Geboren in Heerlen op 01-11-1958. Peter Is Applicatiebeheerder bij “Jeugdbescherming West”. Deze organisatie rekent Midden Delfland tot haar werkgebied. Daardoor is er sprake van een economische binding met Midden Delfland. Peter draagt al lange tijd bij aan een schoner milieu. Dit project is een kans om daar meer middelen voor in te zetten.

Peter_Linders.jpg

Peter Melis

Geboren en getogen op het Groningse platteland dacht ik altijd dat het ‘echte leven’ in de stad was. Na zo’n 12 jaar in de stad, waarvan de laatste 6 in Amsterdam, weet ik dat er in de stad inderdaad veel leven is. Dat leven vind ik fantastisch. Alleen merk ik dat ik nieuwsgierig ben naar een ander leven. Minder binnen, meer buiten. Wakker worden en met m’n voeten de aarde kunnen voelen. Minder spullen, meer leven. Meer balans tussen ‘aan’ staan en ontspannen.

Ik werk als zelfstandige in de wereld van duurzame energie en organiseer leiderschapsreizen in de natuur. Met hoe ik nu ga wonen komen die twee werelden perfect samen. Ik heb dan ook superveel zin om m’n huisje te gaan bouwen. Ik kies voor een zelfbouw pakket van Mindful Homes: houten platen die precies op maat worden gefreesd en die ik zelf als een soort IKEA kast in elkaar kan zetten. Een paar keuzes heb ik al gemaakt: zonnepanelen op het dak, goede isolatie, elektrisch koken en een compost toilet. Andere dingen ben ik nog aan het uitzoeken, zoals hoe ik het huisje ga verwarmen.

Tim & Simone

Wij zijn Tim en Simone en sinds maart 2018 wonen wij in een Tiny House. Hiervoor woonden wij in een groot appartement in het centrum van Den Haag. Na een lange camper reis leerden we een simpeler leven waarderen en er ontstond een twijfel aan het wonen zoals wij dat deden in Nederland. We hadden niet zoveel spullen en ruimte nodig. Wat we wel nodig hadden was een leven gericht op het buiten zijn, een fijne lichte plek en de financiële vrijheid om het huisje in een goede staat achter te laten tijdens een volgende reis. En zo geschiedde, we wonen er met heel veel plezier in. Waar we ons wel op hadden verkeken was de toegankelijkheid om aan een woonplek te komen en zo hebben we een tijdje op twee geïsoleerde plekken gewoond. We kunnen daarom ook niet wachten om met zoveel leuke buurtjes te gaan wonen!

Paulina

Paulina is docent Engels op het Dalton Den Haag: creativiteit en uitdaging spelen een belangrijke rol in de invulling van haar visie op het lesgeven én leven. 

Ze is ervan overtuigd dat het anders kan en moet: de mensen moeten niet op, maar met de aarde leren leven, (juist) ook in een stedelijke omgeving. Tiny houses zijn voor haar een concept waarin duurzaamheid, bewust leven, en gemeenschap centraal staan.

Belangrijk voor Paulina is ook dat dit project kansen biedt aan andere mensen. Dus koos zij voor een start-up en een éénmans bedrijf voor design en bouw, werkte zij samen met De Haagse Hoge School en een lokale middelbare school voor een project waarbij de leerlingen tiny, multifunctionele meubelstukken ontworpen. Zo wordt haar tiny house  meer dan een woonoplossing – het draagt bij aan een sociaal fenomeen waarbij er stil gestaan wordt bij de keuzes die we voor de toekomst maken. 

Haar huisje is ontworpen samen met en door Studio Wild – een start-up architecten bureau in Delft. De nadruk van het design ligt op hoe het huis past: in de omgeving, bij de bewoner, en in het grotere plaatje van circulair en ecologisch leven. Het is gewoon een KEK mooi en uniek design. 

Het huisje wordt gebouwd door Daan Ooms Ecologische Bouw uit Enschede. Daan past prima in het project omdat hij net als Paulina en Studio Wild bouwt vanuit een visie dat ecologisch bouwen niet alleen de toekomst is maar ook mooi moet zijn : als product en proces. Hij heeft veel ervaring in bouwen met Hemp – de voornaamste grondstof waaruit Paulina’s huisje bestaat – en gelooft en hoopt dat we deze eerlijke grondstof meer zullen gebruiken in de toekomst. 

Janneke Grooten en Casper van der Kaaij

Janneke en Casper zijn geboren ‘polderkinderen’ uit respectievelijk Waddinxveen en Leiderdorp. Ze wonen nu in Den Haag, maar verlangen terug naar de ruimte en het groen van het open polderlandschap. Hun tinyhousedroom is de vrijheid van het wonen in een klein zelfvoorzienend huisje, in de groene natuur. Veel van hun vrienden wonen al in de gemeente Midden-Delfland, qua werk zijn Casper en Janneke ook aan deze regio gebonden.

Milan

De allereerste keer dat ik van het bestaan van Tiny Houses hoorde wist ik meteen: dit is iets voor mij. Ik ben altijd al heel bewust bezig geweest met de natuur en hoe wij daar als mens mee omgaan.

Daarnaast spreekt het romantische idee dat je je eigen huis van de grond af aan zelf opbouwt me erg aan. Dat je eigen leefomgeving zonder compromissen helemaal zelf vorm kunt geven.

Zeker ook als muzikant zijnde is dit ideaal. Aansluitend op mijn woonruimte maak ik een extra ruimte die als opname studio zal dienst doen.

Muziek maken is wat ik het allerliefst doe. Hoe mooi is het als je dit vanuit je eigen woonomgeving kan doen, met uitzicht op ons eigen stukje natuur vol gezellige tuintjes, bomen, planten, heggetjes en, natuurlijk, een bont gezelschap aan (tiny) huisjes.